Journalisten Fredrik Önnevall utanför rättssalen vid förhandlingen i hovrätten i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Önnevall inför rätta igen

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startar hovrättsförhandlingarna mot Fredrik Önnevall och hans kolleger som hjälpte en syrisk pojke till Sverige. I februari dömdes de i tingsrätten för människosmuggling. Både SVT-teamet och åklagaren har överklagat domen.

Det har gått tre år sedan Fredrik Önnevall och hans fotograf Clas Elofsson och en tolk, hjälpte den då 15 årige Abed, en syrisk flykting,  att ta sig från Grekland till Sverige. Under inspelningen av dokumentärserien Fosterland sommaren 2014, fick SVT-reportern frågan om han kunde hjälpa pojken.

SVT-teamet dömdes i februari i år för människosmuggling i tingsrätten men har överklagat til hovrätten.

– Att det tar  lång tid för juridiken att komma fram till hur man ska döma får man ha respekt för. Jag har gått vidare själv och Abed har rotat sig i Sverige och talar bra svenska och har också han gått vidare på ett fantastiskt sätt, säger Fredrik Önnevall.

”Borde få rätt i sak”

Under måndagen börjar förhandlingen i hovrätten och han och försvaret anser att EU-reglerna om humanitärt undantag ska gälla, eftersom teamet av ren medmänsklighet hjälpte pojken.

– Jag anser att tingsrätten kom fram till fel slutsats utifrån de underlag och de regler och med den juridik som finns så borde vi få rätt i sak, menar Fredrik Önnevall.

TV: Se hela inslaget

Tingsrätten ansåg inte att det fanns skäl för humanitärt undantag, men resonerade i domen att det skett utan vinning och utifrån medkänsla och gav dom istället för fängelse en villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst.

Åklagaren överklagade

Men på den punkten har åklagaren överklagat.

– Åklagarmyndigheten menar att det här ska bedömas såsom tidigare fall har bedömts det vill säga att påföljden ska vara fängelse och vi vill därför få det prövat, säger Johan Larsson, åklagare.

Varför är det viktigt att pröva?

– Det är så att i tidigare fall har påföljden i de flesta fallen blivit fängelse och vi menar att lika fall ska behandlas lika, säger Johan Larsson.

– Jag känner att jag har gjort rätt moraliskt men när jag har satt mig in i det så tycker jag även att vi borde få rätt juridiskt och det är en skön känsla, säger Fredrik Önnevall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.