Örkelljunga tvingar pensionärer att flytta

Uppdaterad
Publicerad

När lagen om valfrihet (LOV) träder i kraft i Örkelljunga kommun vid årsskiftet tvingas boende på äldreboendet Solgården i Skånes Fagerhult att flytta. Nu går de ut i protest mot flytten.

– Det kom en person från kommunen en kväll och sa att ”vi har bestämt att solgården ska läggas ner”. Då kan man fråga om inte vi också har nåt att säga till om, menar Eris Jonsson som bor på Solgården men som nu måste flytta.

Vid årsskiftet går Örkelljunga kommuns avtal med vårdbolaget Tre O ut för äldreboendet Solgården. När LOV träder i kraft ska invånaren i kommunen själv kunna välja till exempel vilket äldreboende man vill bo på. De boende på Solgården kommer alltså inte längre kunna välja att bo på Solgården utan måste välja till exempel närliggande Solhaga.

Men servicebolaget Tre O ser ingen möjlighet att driva Solgården om de inte får ha kvar hemtjänsten. Men hemtjänsten vill kommunen ha tillbaka i kommunal regi, vilket kommer att innebära att Tre O får minskade resurser, och man har därför valt att inte förlänga avtalet med kommunen. Så när kommunen nu ska öka valfriheten blir det snarare färre valmöjligheter, åtminstone för Eris Jonsson och hennes grannar på Solgården.

Den tidigare anställda Anny Månsson har startat en namninsamling i protest mot kommunens beslut. Hittills har 860 personer skrivit på hennes namnlistor. Men för henne spelar det ingen roll att Solhaga ligger nära.

– Det är äldre människor vi pratar om, det spelar ingen roll om det är 100 meter eller 10 kilometer. En flytt är en flytt, menar Anny Månsson.

Men beslutet om att stänga äldreboendet står fast.

– Vi har diskuterat att införa LOV under en lång period. Då var den här entreprenören inte intresserad av att fortsätta driften av det här, fortsätter Arne Andersson.

Knapphändig information

På boendet reagerar man starkt på kommunens agerande, och känner att man inte fått tillräcklig information om beslutet.

– Det kom en person från kommunen en kväll och sa att ”vi har bestämt att solgården ska läggas ner”. Då kan man fråga om inte vi också har nåt att säga till om, menar Eris Jonsson.

Arne Andersson medger att man från kommunens sida kunde ha jobbat hårdare för att meddela de boende om beslutet. Men beslutet i sig står fast, hemmet ska läggas ner.

– Vi har gjort det här för att vi tror att det är det bästa sättet och vi tror fortfarande att det är det bästa sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.