Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera län oroar sig för att trängsel i kollektivtrafiken kommer öka smittspridningen i vinter. Foto: SVT

Oro för ökat resande med kollektivtrafiken inför vintern

Uppdaterad
Publicerad

17 av 21 län rapporterar om fortsatt trängsel i kollektivtrafiken i rusningstid. Det visar en sammanställning från landets länsstyrelser. Bland länen finns också en oro för ökat resande inför höst-och vintersäsongen.

Resandet med kollektivtrafik ökar i de flesta länen men fortfarande är det färre som reser än förra året samma tid.

– Lägesbilden just nu är att 17 av 21 län rapporterar om att det är trängsel i kollektivtrafiken men det gäller särskilt under rusningstrafiken, säger Fredrik Kristell som är krisledningschef med samordningsansvar på Länsstyrelsen i Skåne.

Två län minskar

Exempelvis rapporterar Stockholm om mer trängsel i busstrafiken efter sommarens lägre siffror och Uppsala rapporterar att antalet fullsatta turer ökar något. I Gävleborg (X-trafik) är det trångt på särskilda linjer. Även flera större tätorter ser trängsel, särskilt i rusningstrafik och i samband med skoldagens början/slut.

Den senaste sammanställningen från landets 21 länsstyrelser visar dock en minskning av resandet i två län. I Skåne minskade resandet med regionala tågtrafiken (Pågatåg) men var på samma nivå för buss och Öresundståg.

Oro inför vintern

Tre län uttrycker oro inför höst- och vintersäsongen.

– Man tror att resandet kommer att öka mer än vad det är nu för vi har haft en mild höst. Många går och cyklar men kommer att behöva ta kollektivtrafiken istället när det blir kallare, säger Fredrik Kristell.

För att minska smittspridningen av corona uppmanas man att undvika resa under rusningstrafik men flera län rapporterar om problem med det individuella ansvaret genom att hålla avstånd, välja andra avgångar eller välja bort kollektivtrafik

– Fyra län lyfter att de vill ha rekommendationer kring det personliga ansvaret tydligare än vad som finns idag.

Det finns också en fortsatt önskan bland några län om nationella riktlinjer och kriterier kring vad som räknas som trängsel. Det finns län som rapporterar om brist på bussar och chaufförer för att motverka trängsel och två län som lyfter problem med gratisåkande under pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer