Oro i Broby efter skottlossning och IS-symboler i centrum

Publicerad

Skott som avfyras mitt i natten, IS-symboler och bombhot. De som bor i Broby känner sig inte trygga.

– Byn känns ganska orolig och man känner sig inte trygg till exempel om man jobbar kväll och ska gå till bilen, säger Frida Svensson, som driver en blomsterbutik i Broby.

Andra skriver till kommunalrådet att de inte vågar köra till Broby längre för att handla.

De boende i Östra Göinge känner sig inte trygga. I polisens årliga trygghetsmätningen 2021 upplevde göingarna en större otrygghet än skåningarna i övrigt – även om det skett en marginell förbättring mellan 2020 och 2021. 

– Vi vill sätta upp övervakningskameror i centrum men det sätter staten stopp för. De tycker bara att det ska finnas sådana i storstäder, säger Patric Åberg (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge.

Han har fått igenom att det ska sättas upp kameror vid busstorget men ingen annanstans.

Många kräver åtgärder

De som bor och arbetar i Broby stoppar ofta Patric Åberg på gatan och kräver åtgärder för att öka tryggheten.

Den senaste tidens oroligheter med skottlossning utanför en butik i centrala Broby, IS-symboler vid en hyresfastighet och ett bombhot mot samma adress har gjort att många är oroliga för sin egen och sina barns säkerhet. Patric Åberg har fått brev från kommuninvånare som skriver att de ska sluta åka till Broby för att handla.

– Man blir ju rädd givetvis och många, framför allt äldre, känner otryggheten, säger Joakim Vendel (S), fritidspolitiker i Östra Göinge.

Säger nej till IS-symboler

När det dök upp IS-symboler vid en fastighet i centrala Broby blev det ytterligare en  parameter som fick Brobys invånare att reagera.

– Det är alldeles förfärligt. Det vill vi absolut inte ha i den här byn, säger Frida Svensson.

Polisen var förra veckan på plats i Broby med anledning av ett trafikärende och blev då uppmärksammade på IS-symbolerna. På platsen möttes de av en man som ska ha uttryckt sig hotfullt och aggressivt. Mannen greps och i veckan häktades han. Ärendet rubriceras som hot mot tjänsteman.

Hets mot folkgrupp

Östra Göinge kommun polisanmälde i fredags förra veckan IS-symbolerna som hets mot folkgrupp och brott mot de kommunala ordningsstadgarna.

Kommunen köpte i veckan den omtalade fastigheten för 2,2 miljoner och Patric Åberg fortsätter uppvakta polisen och länsstyrelsen för att få fler poliser och fler övervakningskameror i Östra Göinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.