Under helgen går det årliga arrangemanget Österlen Lyser av stapeln. I år med Vitaby som huvudort, och med färre aktiviteter på grund av pandemin. Foto: Hans Larsson/SVT

Österlen lyser upp i mörka pandemitider

Uppdaterad
Publicerad

I helgen lyser Österlen igen. Men många planerade arrangemang har ställts in på grund av de nya coronarestriktionerna.

Vitaby är årets huvudort för det årliga evenemanget Österlen Lyser. Här invigs helgen på Måns Pers torg med en ”ljus och tonexplosion” på fredagskvällen. Men vid invigningen får max 50 personer samlas på torget och flera planerade inomhusaktiviteter runt om på Österlen har fått ställas in.

– Det är framförallt inomhusaktiviteter där det är svårt att hålla avstånd som har ställts in, säger Lucas Carpelan, årets Ljusgeneral.

De konstgallerier, butiker och restauranger som trots det håller öppet, kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Och den som vill hålla sig utomhus, kommer att kunna promenera genom byar, upplysta av eldar, ljus och marschaller efter mörkrets inbrott.

Var det någonsin tal om att ställa in hela evenemanget?

– Vi har snackat om det. Men det är ju tråkigt att ställa in, vi får göra det bästa av det, säger Lucas Carpelan.

Hundratals ljus lyser upp Vitaby

Ann-Marie Camper är boende i Grevlunda, strax utanför Vitaby. Under fredagskvällen var hon i full gång med att tända 400 marschaller för årets arrangemang.

– Det är ju höstmörker nu, då behöver vi samlas kring ljus, mys och högtider, säger Ann-Marie Camper.

Österlen Lyser pågår till söndag kväll.

Se mer från Österlen Lyser i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.