Byborna: Stockholmarna har fått lära sig hälsa i Smedstorp på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Konflikter mellan sommarboende stockholmare och uppväxta skåningar har varit ett bekymmer länge på Österlen. Men i den lilla byn Smedstorp utanför Tomelilla fungerar det så gott som smärtfritt.

Dyrare huspriser, nedlagda affärer och en bortglömd historia är några av sakerna som stockholmare beskylls för att orsaka på Österlen. Men i Smedstorp har man lyckats hitta en bra balans mellan nytänkande idéer och vördnad för historien.

– Jag tycker bara det är positivt att folk vill flytta hit, man får bara lära dem att här i byn hälsar man på varandra, säger Smedstorpsbon Monika Edstrand.

Nyfikenhet, ett väl fungerande byalag och en gemensam vilja att byn ska fortsätta leva – det är segerreceptet som gjort att inflyttade konsthandlare och uppväxta lantbrukare kan leva sida vid sida i Smedstorp.

– Vi har något unikt i vår by, säger Monika Edstrand.

Vill ha färre sommargäster

Ett vanligt fenomen på Österlen är sommargästerna; inflyttade som bara bor i sitt hus några månader på sommaren.

I Smedstorp har man lyckats begränsa antalet sommargäster, dels för att det inte ligger vid kusten, dels för att man aktivt jobbar för att folk ska bo där året runt.

– Vi vill helst att de som köper hus ska bo här året runt, det har blivit ganska bra här, säger Per-Åke Edstrand, som bott i Smedstorp sedan 1945.

Säljer hellre till barnfamiljer för lägre pris

För att byn ska kunna fortsätta leva är det viktigt att säkra att framtida generationer vill bo kvar.

– Det finns exempel på när man valt att sälja till en barnfamilj, trots att det fanns de som kunde betala mer, säger Evald Faxheden, som flyttade till Smedstorp för 20 år sedan.

Följ med till Smedstorp i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.