Flera byar i Östra Göinge har blivit utan gran efter att kommunen ska spara pengar. Foto: Fotograferna Holmberg / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Östra Göinge kommun drar in på julgranarna – då ställer byborna upp

Uppdaterad
Publicerad

Nu tänds julgranarna i Östra Göinge, men i år har kommunen snuvat flera av byarna på julstämningen. Pengar ska sparas och då blir flera orter utan gran. Det har fått invånarna att reagera och några av dem har själva skaffat en gemensam julgran till sin hemby.

14 julgranar blir till 5 när Östra Göinge kommun ska spara. Totalt 100 000 kronor ska istället läggas på hastighetdämpande åtgärder. Tre digitala skyltar ska köpas in som mäter hastigheten.

 -Prioriteringen gör att vi rent konkret kan stärka våra elevers säkerhet och erbjuda en tryggare skolmiljö. Genom att sätta upp en hastighetavla på den väg Prästavångskolans elever i Broby passerar för att komma till matsalen sänker vi hastigheten som ofta är över den tillåtna., säger Mikael Torberntsson, samhällsbyggnadschef.

Väckt stort engagemang

Frågan om julgranarna har lyfts till politisk nivå och diskuterades i kommunfullmäktige under torsdagen.

Det är också något som engagerat många av Östra Göinges invånare. De senaste tre veckorna har det kommit in minst sju klagomål till kommunen från besvikna bybor som inte fått någon gran.

– Det är taskigt att de drar ner på de små samhällena. Vi betalar skatt här också, säger Charles Grönkvist.

Skaffat egen gran till byn

I de byar som blir utan kommunal julgran har både privatpersoner och näringsliv nu engagerat sig för att få till julstämningen. Exempelvis i Hjärsås och Östanå har de gått ut och huggit sin egen gran till jul.

Vid båthamnen i Immeln står också en julgran sedan några dagar tillbaka, tack vare Emil och Charles Grönkvist.

– Vi letade upp en som var tät, fin och någorlunda rak. Att ha en gran är traditionellt och blir en ljuspunkt i byn, säger Emil Grönkvist.

Hör Charles och Emil berätta om julgranarna i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flera byar i Östra Göinge har blivit utan gran efter att kommunen ska spara pengar. Foto: Fotograferna Holmberg / TT
Charles och Emil Grönvkist är besvikna på att kommunen drog in årets julgran till Immeln. Foto: Henrik Nordell