Strax innan midsommar kom en kraftig ökning av cyanobakterier, det som i dagligt tal kallas algblomning, i norra delar av Östersjön. Men därefter har nivåerna legat på vad Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI betraktar som normala. Det har alltså inte varit någon algexplosion det varma vädret till trots.
– Det som var varit ovanligt är just att algblomningen började i norra Östersjön istället för i södra där den brukar ta fart. Vi vet inte riktigt varför men kan konstatera att så var fallet, säger han.
Undvik att bada
Den senaste veckan har det blivit en ganska kraftig algblomning i Finska vikens mynning och en hel del i sydvästra Östersjön. Det är ovanligt mycket i de södra delarna av Östersjön den här tiden.
Cyanobakterier, som är vanliga i Östersjön, kan producera ämnen som är farliga för både människor och miljö. Därför ska man helst inte bada när man ser dem.
Kallt vatten väller upp
Att det finns mycket cyanobakterier i sydöstra Östersjön kan bero på att kallt vatten vällt upp från djupa delar utanför Blekinges och Ölands kuster i slutet av juli. Sådant vatten är näringsrikt och när det har drivit västerut mot Öresund har det gett nytt bränsle till cyanobakterierna.
– Vi har haft lite högre vattenstånd i Östersjön än vanligt i sommar. Vattenströmningen har gått från nordost ner mot sydväst mot Öresund och Bälten ut mot Kattegatt.
Hur blomningen kommer att utveckla sig längre fram beror till stor del på vädret. Blåsigt väder med vågor rör om i ytvattnet och det som samlas på ytan löses upp eller blandas ner i övriga vattenmassan.
Med klimatförändringarna förväntas algblomningen att vara mer frekvent och framträdande i Östersjön.
Algblomning
Det är främst två arter av cyanobakterier som trivs och blommar i Östersjöns brackvatten. Dessa är Aphanizomenon flos-aquae och den giftiga Nodularia spumigena (katthårsalg).
Cyanobakterierna liknar alger men har en konkurrensfördel genom att de kan fixera kväve ur luften.
Cyanobakterier kan producera ämnen som är farliga för både människor, djur och miljö. Därför ska man helst inte bada när man ser dem. Förgiftning kan orsaka klåda, huvudvärk och illamående med kräkningar och diarré.
På SMHI:s webb kan du följa hur algerna blommat dag för dag.
Källa: SMHI