Större torskbestånd än vanligt som leker har setts vid ekolodundersökningar. Foto: Foto: Yvonne Åsell/SvD/SCANPIX

Ovanligt stort torskbestånd i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Torsken i Öresund verkar må bra av fiskeförbudet mellan den 15 januari och 31 mars. Det är åtminstone slutsatsen som marinbiologer på Öresundsakvariet i Helsingör drar av sina observationer.

Öresundsakvariet har under årets tre första månader också sett ovanligt stora koncentrationer av lekande torskar. Undersökningarna har skett med ekolod på vattenområden djupare än 25 meter i norra Öresund.

– Även om observationerna är ovetenskapliga, är det vår tydliga uppfattning att dessa ”lekutbuktningar”, som det kallas när torsken samlas för att leka, är av en helt annan storlek än normalt, säger Jens Peder Jeppesen, akvariechef och marinbiolog vid Öresundsakvariet, i ett pressmeddelande.

Totalförbudet mot torskfiske under lekperioden den 15 januari till 31 mars beslutades i samband med att EU:s ministerråd förhandlade fram fiskekvoterna för 2022.

– Bevarandet av torsken under lekperioden kan mycket lätt bli början på bättre tider för den ikoniska och viktiga fisken. Vi har naturligtvis skyddat många av våra andra fiskar, men av oförklarliga skäl har torsken aldrig tidigare varit skyddad under sin lekperiod, säger Jens Peder Jeppesen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.