Foto: Bengt Oberger

Ovärderlig Främling stulen i Lund

Uppdaterad
Publicerad

I helgen stals en två meter hög bronsstaty från Fysiska institutionen i Lund.

Konstnären Allan Runefelt har gjort flera bronsskulpturer som finns att beskåda runt om i landet. Han gjorde statyn på uppdrag av Statens konstråd, som skänkte konstverket till Akademiska hus.

Hur mycket är statyn värd?

– Att återinförskaffa ett likadant verk skulle kosta mellan 750 000 och en miljon kronor. Sedan är den oerhört konsthistoriskt värdefull. Det är svårt att beskriva värdet på en konstmarknad, säger Henrik Orrje på Statens kostråd.

Vad tror du kan vara motivet bakom stölden?

 – Det är troligt att man vill åt metallen. Den säljs både i Sverige och i utlandet. Kopparstölder är vanligt förekommande och bronsstatyn innehåller ju koppar.

– Det är klart att det är tråkigt att vi blivit av med ett konstverket. Vi har polisanmält stölden och kan inte göra så mycket mer, säger Petra Stenberg, kommunikationsansvarig på Akademiska hus.

Det går att skapa en ny Främling, det finns en upplaga i Borlänge som man skulle kunna utgå ifrån. Men enligt Henrik Orrje är detta inte en möjlig lösning.

– Det finns tyvärr inga medel att söka för att skapa en ny, säger Henrik Orrje.

Vad tror du om möjligheten att få tillbaka konstverket?

– Chansen ökar om vi går ut med en offentlig efterlysning. Polisen säger att det hänger på allmänheten, säger Henrik Orrje.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.