Rusningen efter diabetesmedicinen Ozempic från det danska läkemedelföretaget Novo Nordisk har lett till brist och många tomma hyllor på apoteken. Framgångarna har gjort Novo Nordisk till Europas största börsnoterade företag.
Fler liknande läkemedel från andra läkemedelsföretag förväntas komma in på den svenska marknaden.
– Vi befinner oss i ett paradigmskifte där vi kan förhindra många diabetes typ 2-diagnoser men i den här bristsituationen är det mest etiska att personer som är sjukast har företräde, säger Magnus Löndahl, överläkare och diabetesspecialist på Skånes universitetssjukhus.
Trots bristen växer digitala kliniker som Yazen i Lund på att skriva ut medicinen för behandling av övervikt och fetma. Löndahl motsätter sig kommentaren från Martin Carlsson, chefläkare på Yazen, som anser att det är oetiskt att ställa patientgrupper mot varandra.
– Konkurrens mellan patientgrupper är något som förekommer över alla tider och mellan många diagnoser. Därför finns det en etablerad prioriteringsmetod där den sjukare patienten har företräde till behandlingen, säger Magnus Löndahl.
Får många konsekvenser för diabetiker
Diabetesläkare måste skriva ut en kombination av flera andra läkemedel för att uppnå samma effekt och Löndahl berättar att det kan leda till biverkningar som det ursprungliga läkemedlet inte har.
– Det ställer till det i vården eftersom man måste lägga tid och kraft på att hjälpa befintliga patienter att få andra läkemedel istället för att hjälpa nya patienter. Det blir en ökad arbetsbelastning, en sämre medicinsk kvalitet och en stor oro för patienten.
– De får en sämre behandling än vad de annars skulle ha fått.
I klippet hör du Martin Carlsson, chefläkare på Yazen, som menar att det är oetiskt att inte förskriva läkemedlet till patienter med fetma: