Racketsporten padel finns redan på flera håll i Skåne. Trelleborg är senast i raden att få en anläggning. Foto: SVT Nyheter Skåne

Trendsporten padel växer i Skåne

Publicerad

Racketsporten padel är den snabbast växande sporten i Sverige. Om man räknar antalet banor dominerar Skåne. En stor anläggning i Trelleborg är det senaste tillskottet.

I ett gammalt hamnmagasin alldeles intill Östersjön har padelentusiasten Robert Henning låtit bygga sex banor, en av dem anpassad för rullstolar. Han vet ännu inte hur stort intresset är i Trelleborg, men om man ska döma av telefonsamtal och reaktionen på sociala medier är det stort.

– Det är en enorm utveckling vi upplever just nu. Det byggs ju banor överallt, och folk är som galna för att få tag i speltider, säger han.

Trelleborg

Mindre risk för skador

Birgitta Bengtson från Malmö är en av entusiasterna i Skåne.

– Jag har provat på många bollsporter och har spelat tennis länge. Men padel är mycket roligare. Jag har nu slutat med tennis och har börjat tävla i padel i stället, säger hon.

Hon är i Trelleborg för att testa de nya banorna tillsammans med ett kompisgäng. De är alla överens om att padel är galet roligt. Och det är mindre risk för skador.

– När man blir lite äldre så blir det jobbigare för knäna att spela tennis och badminton. Men så hittade jag den här sporten, som passade mig som hand i handske, säger Max Fredriksson.

Ett padelracket är mjukare än ett tennisracket. Foto: SVT

Beskrivs som en social sport

Racketen som används är annorlunda jämfört med de för tennis och squash. Det är mjukare, vilket gör att det är lätt att spela med, menar han.

– Ja, det räcker med ett par gånger så kan du komma igång. Om man är ett gäng som börjar tillsammans så tror jag man fastnar ganska snabbt.

Padel spelas alltid två mot två, vilket också ger gemenskap. Det beskrivs som en väldigt social sport.

– Alla människor i alla åldrar kan spela. Det är inte så tungt som tennis. Här får man alltid bollen tillbaka, säger Birgitta Bengtson och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trelleborg

Mer i ämnet