Olof Palmes livvakt John-Erik Hahne är inte övertygad om att den så kallade Skandiamannen mördade Palme. Foto: Petra Hultman

Palmes livvakt är inte övertygad om att mördaren pekats ut

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av Olof Palmes livvakter var med kvällen den 28 februari 1986 när Olof Palme mördades.

– Det är klart att man funderat då och då på vad som skulle ha hänt om vi hade varit med, säger Palmes livvakt John-Erik Hahne.

Det har gått 34 år sedan paret Palme gick på bio utan att berätta det för någon. John-Erik Hahne säger att han inte tänker så mycket på det. Men då och då har han och hans livvaktskollegor pratat om utgången hade sett annorlunda ut om nån av dem varit med.

Liknande dåd i övriga delar av världen på den tiden gick till på olika sätt. Oftast blev livvakterna skjutna först.

– Vi räknade med att chansen var 50-50 att vi skulle klara av situtionen. Men vi vet ju inte vad som hade hänt, säger John-Erik Hahne.

Livvakt åt flera statsministrar

På 70-talet jobbade John-Erik Hahne på Säpo och var med och byggde upp livvaktsskyddet åt ministrar och till hovet. Han började som livvakt åt Thorbjörn Fälldin, därefter till Ola Ullsten, Olof Palme och Ingvar Carlsson och har i den rollen träffat många statsöverhuvuden från hela världen.

Efter pensionen flyttade han och sambon till huset utanför Ystad. Han föreläser då och då om sin roll som livvakt och han har många gånger fått frågan om han själv tror att mordet nånsin skulle lösas. Och svaret har varit nej.

– Jag har sedan tvivlat på att det är överhuvudtaget är möjligt att hitta en gärningsman och få honom fälld i rätten.

Inte övertygad om gärningsmannen

John-Erik Hahne har ingen egen teori om vem som mördade Olof Palme. Men han är inte övertygad om att den utpekade Stig Engström är rätt gärningsman.

– Nej, det är jag inte, men det är tydligen så att han ligger närmast till hands och passar bäst in på gärningsmannaprofilen.

Kommer du kunna lägga mordet bakom dig?

– Ja, jag tror det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.