Oväntad pandemieffekt – akut brist på handbollsdomare

Publicerad

Under pandemin har många handbollsdomare valt att hoppa av sina uppdrag. Hårdast drabbat är serier för äldre ungdomar och seniormatcher i de lägre divisionerna.

– Domarna fick inte döma så mycket under 18 månader och man har hittat andra intressen. Nu ligger vi back med mellan 20-25 domare, säger Emme Adebo som är domaransvarig på Handboll Syd.

Nu görs olika satsningar för att hitta nya domare och locka tillbaka gamla.

– Vi har haft flera extra domarutbildningar, vi har också appellerat till våra föreningar att peppa människor att komma igång och börja döma. Vi har också startat en kampanj som handlar om matchmiljön där vi erbjuder föreningar gratis domarutbildningar, säger Emme Adebo.

”Underbar gemenskap”

En av de som fortfarande är kvar och dömer är distriktsdomaren Alexander Bareis. Han vill gärna se att andra ska komma tillbaka och börja döma igen.

– Det blir tufft för oss som är kvar. Man får döma för många matcher vilket ökar skaderisken. Men det är jätteroligt att döma. Jag får vara kvar och springa och röra på mig. Det är underbar gemenskap som jag kan rekommendera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.