Professorn Åke Lindström menar att papegojan i Svedala är en munkparakit som med största sannolikhet inte är vild. Foto: TT Nyhetsbyrån/Privat

Expert om papegojan i Svedala: ”Skapar problem i Europa – bra att fånga in den”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en munkparakit som är på rymmen i Svedala. Arten finns dock vild i södra Europa men också i Belgien och Holland. Sannolikheten att den har spridit sig till Skåne är däremot liten.

Det menar Åke Lindström och Martin Gren, professor respektive forskare på Lunds universitet. De berättar att arten kommer från Sydamerika och att den finns vild i Europa efter att ha spritt sig från förrymda burfåglar.

– Som biolog ska man aldrig säga aldrig men sannolikheten är noll att den kommit därifrån och är vild, säger Åke Lindström.

Han menar att det är för långa avstånd för att den ska ha tagit sig till Svedala, förmodligen är munkparakiten tam och har antingen släppts ut eller rymt.

Skapar problem i Europa

– I Europa, där arten finns vild, skapar den problem för de inhemska arterna då den tar över deras boplatser. Därför kan det vara bra att fånga in den för att slippa liknande problem här, säger Åke Lindström.

Enligt experterna är sannolikheten liten att munkparakiten överlever en vinter i Skåne.

Se när Svedalabor försöker fånga in papegojan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bernard Andersson försöker locka papegojan med läten och flingor, men utan framgång. Foto: SVT och Susanna Henriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer