”Nadim” är en av de papperslösa som utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Foto: Firas Razak

Papperslösa ”Nadim” arbetar på skånsk gård: ”Behandlar mig som slav”

Publicerad

”Nadim” jobbar på en gård i Skåne alla dagar i veckan för 35 kronor i timmen.

– Arbetsgivaren behandlar mig som en slav. Han ringer mig och vill att jag ska jobba även om jag är sjuk, helt omänskligt, säger ”Nadim”.

Tusentals papperslösa uppehåller sig illegalt i Sverige. Många av dem utnyttjas på den svarta arbetsmarknaden av oseriösa arbetsgivare.

En av dem är ”Nadim” som har sitt ursprung i Mellanöstern och kom till Sverige för fem år sedan. Han fick avslag från Migrationsverket på sin ansökan om uppehållstillstånd och menar själv att han inte kan lämna Sverige för att han är statslös.

Idag lever han och bor olagligt på samma gård där han jobbar svart som lantarbetare.

– Jag lever som ett spöke, utan adress och utan riktigt hem. Jag har inget liv, säger Nadim.

”Behandlar oss som slavar”

På gården lever också fyra andra papperslösa.

– Arbetsgivaren tar in de som är i behov av att tjäna pengar utan att kunna få ett vitt jobb och behandlar oss som slavar. Vi kostar honom inte alls mycket, jobbar väldigt många timmar för väldigt lågt betalt och ändå får vi ingen respekt av honom, säger ”Nadim”.

Vet du att det är olagligt att jobba på det sättet?

– Vi är medvetna om att det är olagligt men vi är tvungna att göra det. Det finns inte många alternativ för oss för att tjäna pengar. Antingen blir man kriminell eller får man ta ett sådant här slavarbete, säger Nadim.

Hur ser du på din framtid här i Sverige?

– Framtiden ser mörk ut just nu. Jag vill så gärna lämna Sverige och börja ett normalt liv någon annanstans men det finns inget land som kan ta emot mig för att jag är statslös, säger Nadim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.