• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

I labb har man kunnat se att smittans effekt även sker i naturen, och att den kan ligga bakom en minskning av Lökgrodan. Foto: Kurt Nilsson/ TT

Parasitsvamp hotar Sveriges grodor

Uppdaterad
Publicerad

Chytridsjukan som slagit ut ett 90-tal grodarter i världen utgör ett allvarligt hot mot våra inhemska grodor. Och just nu möts landets grodexperter i Malmö för att se hur risken för smitta ska kunna minimeras.

-  Man ska inte underskatta det här, säger Kristian Nilsson, biolog på Länsstyrelsen i Skåne.

Chytridsjukan orsakas av den dödsliga parasitsvampen Batrachochytrium dendrobatidis. Sjukdomen är inte ny, men hos landets grodexperter finns en oro för att smittan ska sprida sig och börja härja även i Sverige. Smittan drabbar grodans hud och försämrar immunförsvaret och rörelseförmågan hos amfibierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.