Pedofilanklagelserna drabbar den manliga rekryteringen

Uppdaterad
Publicerad

Misstankarna mot den förskoleanställde innebär ett hårt slag mot rekryteringen av fler män till förskollärarutbildningen, menar högskoleläraren Mats Olsson.

– De manliga eleverna drabbas lätt av en sorts kollektiv skuld, konstaterar Mats Olsson, lärare vid förskollärarprogrammet vid Malmö högskola.

Mats Olsson arbetade själv som förskollärare under många år. Han är väl medveten om att killar som börjar arbeta på dagis ofta möts av misstänksamhet. Den förstärks också vid varje nytt avslöjande om en misstänkt pedofil.

Fler killar behövs

Enda möjligheten att lätta på skuldbördan är att fler män börjar arbeta på dagis, anser Mats Olsson. Men inte mycket talar för det. Av höstens 300  nyintagna förskollärarelever i Malmö är bara 20 män. Dessutom visar siffror från hela landet att killarna ofta hoppar av utbildningen, endast hälften fullföljer programmet.

– Att välja att bli förskollärare innebär att bryta en norm och bara det är en utmaning. Och sen möts killarna redan under utbildningen av väldigt skilda förväntningar. Ska de vara nya ”mjuka” män eller ska de sparka fotboll och snickra, axla en mer traditionell mansroll? Mitt i detta måste de försöka hitta sin egen väg.

Männen har blivit försiktiga

Efter tidigare avslöjanden om övergrepp på dagis väljer redan idag många manliga förskollärare att följa vissa råd, som att inte vara ensamma med barn på toa, inte byta blöjor.

Mats Olsson anser att de här råden egentligen är ”ganska hemska” men han har förståelse för dem som väljer att följa dem.

– De  utgör ett skydd mot katastrofen helt enkelt. Det räcker ju med att en förälder anmäler dem så blir de avstängda.

Han vill också betona att utbildningen i sig utgör en form av kvalitetsgaranti. Mannen som nu är misstänkt för övergrepp i Kristianstad är inte utbildad förskollärare.

– Endast en av de dömda pedofilerna är utbildad förskollärare. Jag och mina kolleger granskar eleverna noga och är stolta över att vi sållar bort de som är olämpliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förskolepedofilen i Kristianstad

Mer i ämnet