– Det blir en stor lättnad för pendlarna varje dag, säger Ture Ertmann, pendlarrepresentant. Foto: SVT

Pendlare jublar: ”Nu slipper man stå i kö”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens besked om skippade id-kontroller på Kastrup gläder Öresundspendlarna. – Det är helt fantastiskt. Nu slipper man stå i kö, säger Jenna Vinulv som är flygvärdinna och pendlar till och från Kastrup.

En kontroll är tillräckligt, enligt henne.

– När man ska titta på id i Malmö, varför ska man då titta också på Kastrup? Det känns onödigt. Nu sparar man mycket tid, säger Jenna Vinulv.

Köer även förr

Ercan Mamudovski jobbar på Kastrup.

– Det är skönt. Men det berör mer de pendlare som ska hoppa på och av på Kastrup. För min del har det inte betytt så mycket eftersom jag hoppar på tåget direkt från Kastrup, säger han.

Foto: Taner Caliskan

Han har varit med länge och tycker det blivit bättre.

– Det var bara i början det var problem. Senaste lösningen var bäst och smidigast. Köer fanns förr också, säger Ercan Mamudovski.

”Väldigt glädjebesked”

– Det kommer att betyda mycket. Det blir en stor lättnad för pendlarna varje dag, säger Ture Ertmann, pendlarrepresentant.

Det var en mycket glad Ture Ertmann som tog emot beskedet.

– Det är ett väldigt glädjebesked. Id-kontrollerna på Kastrup har varit väldigt jobbiga för alla. Nu ska vi fira det här i några timmar och därefter ska vi ta reda på det konkreta innehållet i beslutet, säger pendlarrepresentanten.

Önskar tiominuterstrafik

Samtidigt kommer beskedet att gränskontrollerna som görs av svensk polis på den svenska sidan ska skärpas.

– Gränskontrollerna är också ett besvär, men id-kontrollerna på Kastrup har varit det stora besväret. Om man kan återinföra tiominuterstrafiken över bron så blir det en stor lättnad, säger han.

Foto: SVT/TT

Hur det blir med den saken är ännu oklart och frågorna är många.

– När kommer det att träda i kraft, och hur snabbt kan Skånetrafiken ändra tidtabellen?

– Vi måste tillbaka till ett läge där det är självklart att kunna pendla över bron. Jag kommer att ge trafikdirektören i uppdrag att omgående se över hur vi kan ställa om trafiken, säger Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden, i ett pressmeddelande.

Skånepolitiker positiva

Det rödgröna styret i Region Skåne välkomnar att en av kontrollerna nu försvinner.

– Det är orimligt med dubbla kontroller när regeringen uppnår sina migrationspolitiska syften med en av dem, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

– Från Region Skånes del har vi varit tydliga med att dubbla kontroller är skadliga för Öresundsregionen och för integrationen mellan två grannländer. Detta besked är åtminstone en anpassning till en mer sansad nivå där man försöker lösa kraven på rörlighet över Öresund, säger Anders Åkesson (MP), gruppledare och regionråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer