Länge har filosofin varit att låta Pepparholms djur- och växtliv sköta sig självt. Efter att fågelbeståndet minskat kraftigt kan detta nu komma att ändras. Foto: SVT

Experter varnar: Pepparholms fågelliv hotat

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets varma sommar påverkade inte växtligheten negativt på den konstgjorda ön. Tvärtom har buskagen tätnat på den relativt karga ön. Men fåglarna har inte mått lika bra.

Den varma sommaren 2018 kan ha spelat en roll för minskningen av antalet arter.

– Fågelungarna hade det svårare att klara sig och det kan vi dessvärre se effekterna av nu, säger Hans Ohrt, miljökonsult på Öresundsbron sedan 1996.

 I år har det varit en massiv tillbakagång av riktigt många fågelarter som måsar, svanar, strandpipare och tofsvipare.

Den ökade vegetationen kan också ha påverkat beståndet av fåglar.

– Måsarna exempelvis föredrar ett mer öppet landskap, säger Hans Ohrt.

Ön byggdes för att få utvecklas på egen hand utan inblandning av människan. Det har under många år fungerat förvånansvärt bra och grönskan har frodats liksom tillkomsten av djur. Men årets dramatiska nedgång av fågelarterna har gjort att man funderar på att ändå göra något.

– Man kan överväga att ta bort en del vegetation, men några tydliga lösningar finns inte, bara spridda tankar. Men vi har börjat ompröva den mycket bestämda filosofi vi haft att låta det växa fritt eftersom vi har ett ansvar för den biologiska mångfalden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.