Hör SVT:s utsände rapportera från brottsplatsen i Malmö Foto: TT

21-åring död i skjutning i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man sköts till döds på Per Albin Hanssons väg i Malmö på söndagskvällen. Mannen var hemmahörande i Malmö och känd av polisen sedan tidigare.

– Det fanns många människor på platsen och vi har hört dem under natten, säger Claes-Arne Hermansson, vid polisens avdelningen för grova brott.

Polisen vill nu ha in uppgifter från människor som kan ha funnits i närheten både före och efter dödsskjutningen.

Claes-Arne Hermansson berättar att de inte vet om det var en eller flera gärningsmän. Han vill inte heller närmare kommentera om 21-åringen var ensam eller inte när han sköts.

Däremot berättar han att de jämför det här med tidigare händelser men att de nu utreder det som enskild händelse.

Stor avspärrning

Polisen fick frågor under måndagens presskonferens kring huruvida offret bar skyddsväst, men det vill inte Hermansson kommentera. Han sade dock att de fick spärra av ett stort område runt platsen där mannen sköts för att teknikerna skulle kunna gå igenom detaljerna på brottsplatsen.

Han menar att händelsen kan ha orsakats av saker som hämnd eller en dålig affär.

– Det är låg tröskel för vad som kan ligga bakom, säger han.

Under natten har det hållits ett tjugotal förhör med vittnen. Många av dem har varit villiga att berätta vad de sett, men enligt Claes-Arne Hermansson finns det en viss kärna av kriminella som lever efter andra normer och inte vill berätta något för polisen.

Läget i området i samband med skjutningen ska ha varit, efter omständigheterna, lugnt. Nu ska de tiotal poliser som arbetar med utredningen gå igenom offrets liv och saker som exempelvis hans telefon.

I övrigt är Claes-Arne Hermansson mycket förtegen och hänvisar till förundersökningssekretessen.

Tredje brodern

Larmet kom till polisen vid halv tio-tiden. Den skjutne mannen fördes till sjukhus med allvarliga skador, men avled senare. Hans bror sköts till döds i mars, medan den äldste i trion sköts en månad senare men överlevde tack vare en skottsäker väst.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har polisen hittat två vapen samt tomhylsor på platsen. Uppgifter gör även gällande att mannen steg ur en taxi vid platsen och sedan blev skjuten.

Ett 20-tal poliser rörde sig i området under kvällen, enligt SVT:s reporter som befann sig vid brottsplatsen. Skjutningen skedde mellan en busshållplats och en närbutik.

Händelsen rubriceras som misstänkt mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.