Nära 3.000 personer sägs upp från Ericsson i Sverige. Neddragningarna påverkar inte verksamheterna i Lund och Malmö, uppger företaget i ett pressmeddelande.
Anställda på Ericsson i Lund nåddes av företagets besked via mejl på tisdagen.
– Vi har fått beskedet att Lund inte kommer att påverkas, åtminstone inte denna gång. Det är tufft, hela telekombranschen är under hård prispress, säger Stefan Baka, ordförande för Unionenklubben Ericsson Lund.
Ericsson har 550 anställda i Lund, enligt företagets presstjänst.
– Vi är inte drabbade, men känner ändå av det. Jag blir påmind om hur det varit tidigare, och är lättad att vi kan gå vidare. Samtidigt känner vi för alla de som är drabbade.
Rekryterar inom forskning
Ericsson meddelar samtidigt att bolaget avser att nyanställa cirka 1 000 personer inom forskning och utveckling de närmaste tre åren. Var nyanställningarna inom forskning och utveckling hamnar är oklart.
– I förlängningen skulle det mycket väl kunna bli Lund. De jobbar med framtidsfrågor så inget utesluter Lund, säger Per Norlander, huvudförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson.
Lund är en forsknings- och utvecklingsenhet för radioteknik, främst inom LTE och 5G, alltså nästa generations mobilnät efter 4G som används i dag.
Många om och men
Men först väntar fackliga förhandlingar.
– Det finns många ”om” som ska passeras innan vi är där. Det ska finnas utrymme, det har vi inte sett än. Det handlar om att peka ut tusen som måste sluta först. Företaget vill ju inte släppa vilka tusen som helst, säger Per Norlander.
Verksamheten i Lund är inom forskning och utveckling, men så är det på många av orterna i Sverige där företaget finns, enligt Karin Ronander på Ericssons pressavdelning. Ericsson har verksamhet på flera orter där det finns tekniska lärosäten.
– Orterna ligger ju inte där de ligger av en slump, utan det är klart att man vill attrahera människor från de här lärosätena, säger Per Norlander, huvudförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson.
Ny kompetens
– På kort sikt behöver vi minska antalet forsknings- och utvecklingstjänster, främst inom administrativa roller. Samtidigt har vi för avsikt att ta in ny kompetens inom nya teknikområden. Därför avser vi att under de kommande tre åren rekrytera cirka 1000 ingenjörer, primärt från högskolor och universitet, säger Strategi- och teknikchef Ulf Ewaldsson i ett pressmeddelande.
Men facket är kritiskt. Inte till att nyanställa, men man tycker att det bör göras kontinuerligt för att få in de nya i verksamheten.
– Vi har absolut ingenting emot att man anställer nyutexaminerade. Det är de här tvära kasten där man byter ut människor i tusental som vi tycker är destruktiva, säger Per Norlander.
Krävs erfarenhet
– Om man ska göra världsledande produkter så kan de inte bara göras av nybörjare, konstaterar han.
Enligt honom behöver de nya stöd av erfarna kolleger för att komma in i sina roller. Dessutom kan de redan anställda skolas om.
– Det krävs inte så mycket kompetensutveckling för att gå till andra områden. Det är inte komplicerat att flytta människor mellan verksamheter. Företaget tycks mer resonera i termer av att har man jobbat länge så är man förbrukad, säger Per Norlander.
Var de nya tjänsterna ska hamna är alltså än så länge oklart.
– Det finns ingenting som tyder på att Lund skulle vara under avveckling eller en ort som det satsas extra mycket på, utan det är en av flera, säger Per Norlander.