Foto: SVT

Perstorp testar ny teknik på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad
Sveriges nya centrum för att prova ny teknik inom demensvården ligger i Perstorp. VR-glasögon, sensorer och sociala medier ska bli vardag på äldreboendet.

Perstorp ska få den demensvård som är mest högteknologisk i landet, berättar Radio P4 Kristianstad.

– Det betyder väldigt mycket, dels för Perstorp och att vi får vara med och utveckla demensvården nationellt. Men också framförallt för våra Perstorpsbor och våra medarbetare som får arbeta i den här utvecklingen, säger Annelie Börjesdotter, chef för socialförvaltningen till radion.

Företag, forskare och vårdpersonal ska hjälpas åt med att ta fram digitala produkter och tjänster som ska få dementa att må bättre.

– Det kan vara allt ifrån minnesspel för personer med demens, till sensorbaserade produkter, säger Frida Beijer som är projektledare.

Sensorteknik kan handla om positionsbaserade larm, som i ett försök visat att det gick att halvera dosen med ångestdämpande medicin.

Anledningen är att dörrar som tidigare varit låsta kunnat öppnas upp så att de gamla slipper oron för vad som finns på andra sidan dörren. Dessutom kan sensorer i golvet larma personalen om någon tar sig ut, vilket ökar friheten för de äldre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Perstorp

Mer i ämnet