Igångsättningen av förlossningen dröjde och barnet fick sepsis och avled på SUS i Malmö. Foto: Christine Olsson/TT

Platsbrist på SUS – nyfödd bebis dog i sepsis

Uppdaterad
Publicerad

Den blivande mamman tyckte att fosterrörelserna minskat och på Kvinnokliniken i Malmö beslutades att förlossningen skulle igångsättas. Platsbristen fördröjde dock processen och barnet drabbades av sepsis och avled.

Nu Lex Maria-anmäler Skånes universitetssjukhus sig själva för det som hände.

Den blivande mamman var i 41:a veckan och uppsökte vården flera gånger eftersom hon tyckte att fostret rörde sig mindre. Vid de första besöken skickades hon hem igen, men till slut togs beslut om igångsättning.

Barnet dog samma dag

Förlossningen drog dock ut på tiden. Efter tolv timmar fick kvinnan feber och efter ytterligare tre timmar steg den och hon fick också frossa. Personalen satte då in antibiotika och tog en blododling. Man märkte att barnet var påverkat och beslöt att förlösa med hjälp av sugklocka.

Det nyfödda barnet togs omhand av läkare, men tillståndet försämrades och bebisen dog samma dag. Blododlingar visade att både mamma och barn smittats av E-kolibakterier och det orsakade spädbarnets död.

Följde inte riktlinjer

SUS egen utredning visar att igångsättningen sköts upp flera gånger eftersom det var platsbrist på avdelningen. Personalen följde inte klinikens regler när man satte in antibiotika och informationen mellan förlossningen och neonatalavdelningen fungerade inte som den skulle.

– Det är bedömt från min sida som chefläkare att det här är en vårdskada som skulle kunna vara undvikbar, säger Benny Ståhlberg som är chefläkare.

I sin Lex Maria-anmälan skriver Region Skåne att man gått igenom riktlinjerna för hög feber vid förlossning och även lyft fram platsbristsituationen och vikten av att information förs vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.