Polis och räddningstjänst beskjutna med fyrverkerier vid brand

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänst och polis blev beskjutna med fyrverkerier av en grupp ungdomar i samband med en containerbrand i Kristianstad på fredagskvällen.
– Det är allvarligt att räddningspersonal inte kan slutföra sitt arbete, säger Rickard Lundqvist på polisens ledningscentral.

Strax efter halv åtta på fredagskvällen kom ett larm om en brand i en container på Bataljonsvägen i Kristianstad. När räddningstjänsten åkte dit för att släcka branden blev de beskjutna av ett gäng ungdomar med raketer.

– Vi vet att det kan vara oroligt på den platsen, så vi låter oftast polisen göra en bedömning innan vi påbörjar arbetet där, säger Micael Nilsson, vakthavande brandingenjör på Räddningstjänsten Skåne Nordost.

Även polisen besköts

Räddningstjänsten gjorde bedömningen att de inte kunde fortsätta sitt arbete på platsen, och åkte därför därifrån.

– Branden var inte helt släckt, men vi ansåg att det inte var någon spridningsrisk, säger Micael Nilsson.

När polisen sedan tar över arbetet på platsen blev även de beskjutna av fyrverkerier.

– Patrullen på plats gör bedömningen att det rör sig om en hel del ungdomar i grupp, säger Rickard Lundqvist vid polisens ledningscentral.

”Det är allvarligt”

Polisen kommer att upprätta en anmälan.

– Det är allvarligt att räddningspersonal inte kan slutföra sitt arbete, med tanke på att de arbetar för människors liv och hälsa. Gör man så att de inte kan arbeta utsätter man andra människor för fara, säger Rickard Lundqvist.

Förra nyårsafton hände ungefär samma sak på samma plats, då räddningstjänsten blev beskjutna med fyrverkerier.

– Det började likadant och eskalerade. Det är obehagligt, det är som att skjuta med ett vapen, säger Micael Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.