Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Jansåker, polisområdeschef i Malmö, säger att många skånska poliser är nyfikna och tycker om att se hur polisarbetet fungerar i andra delar av Sverige. Foto: Renato Rakonic/SVT

Polischef efter riksrevisonens kritik: ”Små delar har fått stå tillbaks”

Uppdaterad
Publicerad

 I flera månader har poliser från hela Region Syd åkt upp till Stockholm för att hjälpa sina kollegor att bekämpa gängvåldet. Trots detta har varken bemanningen eller det polisiära arbetet i regionen försämrats, enligt Erik Jansåker, polisområdeschef i Malmö.

– Självklart har det påverkat vårt arbete men i det stora hela är det marginellt, säger han.

Polisens arbete med särskilda händelser får kritik i en ny rapport från riksrevisionen. De menar att polisens förebyggande arbete blir lidande. Biträdande polisområdeschef i Malmö, Erik Jansåker, är av en annan åsikt -  och berättar att poliser generellt är positiva till kommenderingar på annan ort.

– Många åker på frivillig basis. Det underlättar när intresset finns från våra medarbetare, säger han.

Mer skada än nytta

Under tisdagen släppte Riksrevisionen sin nya rapport. Enligt Riksrevisionen riskerar långvariga särskilda händelser att göra mer skada än nytta. Resultatet tyder på att resursförflyttningarna som måste göras, från de olika lokala polisområdena till Stockholm, har negativ inverkan.

Granskningen visar att särskilda händelser visar sig allra mest effektiva de första timmarna eller till och med dagarna i en större insats. Men ju längre den pågår riskerar de att vara kontraeffektiva.

–  Polisen behöver använda sina resurser mer effektivt. Särskilda händelser som pågår under lång tid kan på sikt leda till parallella ledningssystem och ineffektiv resursanvändning, säger riksrevisorn Helena Lindberg, på Riksrevisonens hemsida.

Situationen i Skåne

Hur många poliser som är kommenderade eller har frivilligt anmält sig att åka upp till Stockholm, vill Erik Jansåker inte precisera. Men han påpekar att det inte sker några större bortprioriteringar från polisens arbete på hemmaplan.

– Det är ansträngt, men i princip har vi inte behövt prioritera någonting. Den lilla resurs vi har skickat upp har inte påverkat vår verksamhet, säger han.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.