Ann-Louise Kämpe, chef för polisens operativa enhet, anser att polisen hade rätt att parkera som de gjorde. Foto: Polisen/Ylva Esping

Polisen: ”Det var ett trängande fall”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens egen trafikspecialist backar upp patrullen som stannade för att handla snabbmat.
– Det var ett trängande fall. Patrullen var på väg från ett ärende till ett annat och behövde mat, säger Peter Hellqvist, vid polisregion syd.

Polisen får bryta mot trafikregler och parkeringsbestämmelser vid patrullering och har ännu större befogenheter i brådskande ärenden. Men på polisens hemsida redogörs inte för vilka regler som gäller när polisen handlar mat.

– I detta fall får de göra så. Vi har hört med patrullen. Det är poliser ur insatsstyrkan som snabbt ska få tag i mat. De är på väg från ett ärende till ett annat. Vid yrkesutövning, i brådskande och trängande fall får man man bryta mot trafikregler, säger Peter Hellqvist,  processledare för trafiken vid polisregion syd.

Han uppger att poliserna, som tillhör den regionala insatsstyrkan, hade ett ärende till en bostad.

– Bilen var på ett utryckningsärende, men mellanlandade för att köpa mat. Det är att bedöma som ett trängande fall. De måste få i sig något och de hann inte äta heller.

De verkade inte ha så bråttom eftersom de sedan stannade vid rödljuset vid Värnhemstorget?

– De vet jag inget om, säger Peter Hellqvist.

Poliserna i den civila bilen jobbar för regionala insatsstyrkan, som lyder under Ann-Louise Kämpe, chef för polisens operativa enhet. Också hon gör bedömningen att poliserna hade rätt att parkera och köra som de gjorde.

– Det är den bedömningen vi har gjort efter att ha tittat på vad de arbetat med, säger Ann-Louise Kämpe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer