Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hiba Monzer, t v, och Minna Li bor båda i Rosengård och har synpunkter på polisens agerande. ”Jag tycker det är märkligt att de inte kunde göra mer,” säger Minna Li till SVT. Foto: SVT

”Jag tycker det är märkligt att polisen inte kunde göra mer”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen valde att inte gripa de som kastade stenar och satte eld på bilar i Rosengård i söndagskväll och natten mot måndagen.

– Jag tycker de skulle ha varit i området tidigare på dagen för i sociala medier sa folk att de skulle göra uppror i området, säger Hiba Monzer, som bor på Rosengård.

När de boende pratar om vad som skett på och runt Ramels väg handlar det mycket om varför Salwan Mumika fick tillstånd att bränna koranen i Malmö och varför polisen inte ingrep när det redan tidigt på söndagen skrevs om att ”det blir efterfest på Rosengård”.

”Borde varit här tidigare”

– Jag tror att polisen visste om det och hade polisen varit här innan allt började, tror jag inte att det hade gått så som det gick, säger Hiba Monzer.

Hon är mamma till fyra barn och bor tillfälligt hos sina föräldrar på Rosengård.

– Jag har bott här innan jag flyttade utomlands och kan se att det har blivit värre. Det var fint här förr, säger Hiba Monzer.

Stoppade inte stenkastare

Minna Li är student på Malmö universitet och bor även hon i Rosengård.

– Jag såg koranbränningen live på Tiktok och såg att de florerade uppmaningar till upplopp i sociala medier så jag var beredd på att någonting skulle hända men inte så här. Det kändes nästan som man var i en krigszon, säger hon.

Minna bor cirka 200 meter från Ramels väg och kände röken från bilarna som brann i söndags.

”Läskigt med stenkastare”

– Ska det vara så att man kan samla ihop hundra personer och göra vad man vill. Jag tycker också det är läskigt med folk som kastar sten men jag tycker det är jättemärkligt att polisen inte kan göra någonting åt det.

Polisområdeschef Petra Stenkula har tidigare sagt till SVT att polisen kände till att det skrevs om efterfest på Rosengård i samband med koranbränningen i Malmö.

Hör fler röster från Rosengård i videon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.