Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fängelsechefen Hanne Høegh Rasmussen på presskonferens. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Inget som tyder på att Madsen hade sprängmedel”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagseftermiddagen höll representanter från Herstedvester fängelse och Köpenhamnspolisen en pressträff med anledning av att den fängslade mördaren Peter Madsen genomfört ett rymningsförsök. Medverkade gjorde Hanne Høegh Rasmussen, institutionschef for Herstedvester fängelse samt Mogens Lauridsen från Köpenhamnspolisen.

– I förmiddags fick vi en osedvanlig säkerhetssituation på fängelset där den livstidsdömde Peter Madsen tog sig ut ur fängelset genom hot mot våra medarbetare, säger fängelsechefen Hanne Høegh Rasmussen.

Hon berättar att ingen kom fysiskt till skada och att man nu tar hand om de i sin personal som var involverade i händelsen, som hon beskriver som mycket psykiskt pressande.

– Vi håller på att klarlägga händelseförloppet och jag har inte så många fler upplysningar, men vi kommer att samarbeta med polisen för att återkomma med en redogörelse av det inträffade, säger fängelsechefen Hanne Høegh Rasmussen.

Enligt polisen så säger man att det i inte handlar om särskilt lång tid som Madsen var på fri fot innan man fick fatt i honom.

Pistolliknande föremål och bombbälte

– I samband med gripandet så slänger han något i från sig. Något som skulle kunna liknas vid en pistol eller pistolliknande föremål, säger Mogens Lauridsen från köpenhamnspolisen.

På Madsen hittar man även ett bälte kring midjan som skulle kunna tolkas som ett bombälte.

– Inget tyder på att det fanns sprängmedel i bältet. Vi ska undersöka det nu men vi tror att det var en attrapp, säger polisen vid presskonferensen, säger Mogens Lauridsen.

Greps i bil

När Madsen greps hade han just hoppat in i en vit skåpbil som stannat till i närheten. Enligt polisen finns det inget som tyder på att föraren av den bilen skulle haft någon föraning om att så skulle ske.

– Han hoppar in i bilen precis innan vår patrull på plats når fram till honom, säger Mogens Lauridsen.

Under eftermiddagen är man igång med att ta vittnesuppgifter från personalen på fängelset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer