Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Ingen mäklarfirma i Malmö har tillstånd att skylta”, säger Liselotte Grant, sektionschef förvaltningsrätten i Malmö. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Mäklarskyltar utan tillstånd skräpar ner städerna

Publicerad

Mäklarfirmor marknadsför bostäder och mäklaransikten trots att de inte har tillstånd. Skyltarna anses också påverka stadsmiljön negativt.

Det handlar om marknadsföring av mäklare och bostäder – inte visningsskyltarna som placeras ut tillfälligt utanför en bostad inför en visning. I Malmö placeras de ofta ut vid rondeller och refuger av mäklarfirmorna och fungerar som vägvisare till bostäderna.

Det är hos polisen som mäklarfirmorna ska ansöka om tillstånd för skyltningen.

– Det finns inte en enda mäklarfirma i Malmö som har tillstånd. Och detta är ett problem som varit närvarande under flera år och vi har påtalat detta till företagen men inget händer, säger Liselotte Grant, sektionschef förvaltningsrätten region syd.

”Inget tillstånd”

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med sex mäklarfirmor i Malmö och ställt frågan om hur de förhåller sig till skyltningen i Malmö.

– Vi har inget tillstånd men vi har dragit ner på antal mäklarskyltar den senaste tiden, säger Håkan Sköld, vd för fastighetsbyrån ERA.

Polisen har en tät dialog med Malmö stad kring mäklarföretagens skyltar och vid varje sammanträde är problemet uppe på bordet.

Tillgängligheten för kommunens arbete begränsas stundtals på grund av mäklarskyltarna.

– Det kan handla om att vi ska klippa gräset och att de är i vägen. Men de klagomål vi får in handlar främst om att skyltarna bidrar till en ful stadsbild och att de skräpar ner, säger Erik Löfvander, sektionschef offentlig miljö Markupplåtelseavdelningen i Malmö.

Bidrar till ful stadsbild

Argumentet om en ful stadsbild håller Håkan Sköld med om.

– Folk blir arga och ledsna över att skyltarna skräpar ner, säger han.

Varför fortsätter ni då att göra det här?

– Vi är redan restriktiva, men det kan vara så att vi slutar med det helt i samband med att detta uppmärksammans i media, säger Håkan Sköld.

Mäklarsamfundet uppmanar regelbundet mäklarfirmorna till ett hållbart tänkande angående skyltning och i en undersökning framgår det att sju av tio mäklare tycker att man borde sluta sätta upp mäklarskyltar.

– Det pågår en intern diskussion om vi ska fortsätta eller inte och vi är i nuläget restriktiva med vår skyltning. Men det finns en klar irritation över detta och att de sitter på allmän mark – det har vi stor respekt för, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

På Erik Olsson Fastighetsförmedling menar man att skyltarna är ett viktigt komplement till försäljningen av en bostad och att det är lättare för potentiella köpare att hitta till en visning.

– Samtidigt får både vi och andra mäklarfirmor emellanåt klagomål angående skyltningen. Vi tycker det är viktigt att skylta på ett tydligt sätt som inte förfular och stör trafikmiljön, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

SVT Nyheter Skåne har sett mäklarskyltar i Malmö tillhörande sju olika mäklarfirmor. En mäklafirma satte upp 5 000 skyltar i hela Skåne under 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer