It-brottsutredare Anna Wilhelmsson jagar bedragare som kapar Facebookkonton. Foto: SVT

Polisen varnar: Bedrägerier på Facebook ökar stort

Uppdaterad
Publicerad

Glöm ditt bankkonto. Det blir vanligare att bedragare försöker kapa Facebook- och mejlkonton för att komma åt dina pengar.

Det är knappast ett nytt fenomen att lura till sig pengar genom att utge sig för att vara någon annan. Sociala medier har bara gjort jobbet så mycket lättare.

Polisens grupp för it-relaterad brottslighet i Malmö har nu också kunnat identifiera en tydlig brottstrend – man kapar hellre Facebookkonton än bankkonton. Med lite list och imitationsförmåga kan bedragaren på så sätt lura till sig pengar från långt fler.

– Vi ser på anmälningarna att den här typen av brott ökar, inte minst i södra Sverige, säger Anders Larsson, chef för it-brottsgruppen i Polisregion Syd.

Kaparens strategi: Bearbeta offren

Strategin går ofta ut på att ta kontakt med det kapade kontots vänner, och säga sig ha problem med sin bankdosa. Till sist ber man dem överföra pengar.

– Man använder sig inte av så mycket teknik egentligen. Det behöver inte vara så att den utsatta är tekniskt kunnig, utan de skapar själva möljlighet till att föra över pengarna snabbt och smidigt, säger Anna Wilhelmsson, it-brottsutredare i Malmö med särskilt ansvar för att utreda bedrägerierna.

Företag drabbas oftare av kapade mejlkonton

Den här strategin fungerar på såväl vd:n som gymnasieleven. Ska man blåsa företag är det dock vanligare att kapa mejlkontot till en återkommande affärspartner.

I båda fall tar bedragaren tid på sig och lär känna tonläget hos den man ska utge sig för att vara.

– Inte så sällan kan det handla om större företag som man vilseleder. Sedan betalas stora summor pengar, med hjälp av det här vilseledandet, till helt fel konto. Och det är ibland väldigt höga belopp, säger Anders Larsson.

Samma råd till privatpersoner och företag

För att slippa bli bedragen gäller samma tumregel för företag och privatpersoner – ring alltid upp och dubbelkolla med kontakten innan du överför några pengar. Men det främsta verktyget för att förebygga brotten? Att inte få sitt konto kapat.

– Det är viktigt att man håller sina lösenord låsta. Det ska vara långa lösenord, med olika tecken, och man ska undvika att ha samma lösenord överallt, säger Anna Wilhelmsson.

Polisens tips

  • Använd inte öppna nätverk om du ska logga in på konton.
  • Ha starka lösenord och undvik att använda samma lösenord på fler konton.
  • Lämna aldrig ut bankuppgifter eller några personuppgifter. Din bankdosa är kopplad till ditt eget konto och kan inte användas för att logga in på någon annans konto.
  • Klicka aldrig på länkar i mejl vars innehåll du inte är säker på.
  • Om du blir misstänksam – kontakta avsändaren över telefon.

Om ditt konto blir kapat:

  • Byt omedelbart lösenord.
  • Byt lösenord också på dina andra konton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.