Polis och supportrar på plats utanför arenan inför söndagens allsvenskamatch mellan Malmö FF och Hammarby IF på Swedbank Arena i Malmö Foto: Emil Langvad / TT

Poliser frias för batongslag mot Hammarbysupportrar

Uppdaterad
Publicerad

De två polismän, som utdelade batongslag mot Hammarbysupportrar i samband med en match i Malmö för ett drygt år sedan, frias. ” I den situation de befann sig i hade de rätt att använda våld”, anser tingsrätten.

Det finns flera mobilkamerfilmer från händelsena. Händelsen rubricerades som misstänkt misshandel och utreddes av särskilda åklagarkammaren.

En av poliserna har berättat att han, trots att Hammarbysupportern sträckte upp händerna, kände sig hotad på grund av mannens hotfulla minspel och att han inte lydde ordern att lägga sig ner. Den andre polisen berättar att supportern, som låg ner med händerna under kroppen, vägrade visa händerna.

Tingsrätten konstaterar att kraven är högt ställda för när polisen får använda våld men att det kravet inte får ställas högre än att polisen kan utföra sitt jobb.

– I den situation som rådde på platsen och som poliserna befunnit sig i har de haft rätt att använda våld. Våldet har med hänsyn till omständigheterna varit både befogat och försvarligt varför poliserna ska frias, säger rådmannen Anna Täcklind i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.