Två skånska poliser åtalas för att ha hittat på att en man dödshotat dem och sen gripit mannen trots att han var oskyldig. Foto: Johan Nilsson/TT

Poliser åtalas – misstänks ha försökt sätta dit oskyldig

Uppdaterad
Publicerad

Två skånska poliser åtalas för att ha hittat på att en man dödshotat dem och sen gripit mannen trots att han var oskyldig. Nu väcks åtal mot poliserna som båda nekar till brott.

De två poliserna åtalas för falsk angivelse, olaga frihetsberövande, misshandel, hemfridsbrott och dataintrång, något som Sydsvenskan var först med att rapportera. Det var under en insats i Landskrona i mars då poliserna enligt åtalet möter en berusad, men inte aggressiv man. Enligt åtalet använde poliserna pepparspray och handfängsel.

– Den centrala bevisningen är en film över händelsen som har tagits med målsägandens egna kamera i hallen. Filmen visar hur polismännen samråder om hur de ska hantera situationen. Filmen visar sedan att de hittar på ett brott som målsäganden ska ha begått mot dem, säger chefsåklagare Joakim Zander till SVT Nyheter Skåne.

Vad är det för brott?

– Att han ska ha uttalat att han skulle döda dem och det är inget som hörs på filmen.

”Mycket allvarligt om de blir dömda”

Mannen togs med till polisstationen, där en åklagare efter några timmar beslutade att släppa honom. De nu åtalade poliserna skrev en anmälan om hot mot tjänsteman. Enligt åtalet hävdar en av poliserna att mannen skrikit att han skulle döda poliserna när de stod utanför dörren och sedan upprepat hotet. Men enligt åklagare Joakim Zander förekom varken våld eller hot om våld.

– De är åtalade och inte dömda men skulle de bli dömda för detta så är de mycket allvarligt.

– Jag bedömer bevisläget som gott och det finns inget som tyder på att filmen är manipulerad.

Bägge poliserna nekar till brott.

 – Min klient förnekar gärningspåståendet. Jag kommer att kommentera åklagarens bevisning vid kommande rättegång och då också redovisa varför min klient ska frikännas från anklagelserna, säger Lars Kruse som är advokat för en av poliserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.