Christer Palmkvist är Malmöpolis och tillförordnad förbundsordförande i Polisförbundet. Foto: SVT

Polisförbundet: Mycket olyckligt att återinföra beredskapspolis

Uppdaterad
Publicerad

Fem av åtta riksdagspartier är positiva till att återinföra beredskapspolisen. Men polisförbundet, fackförbundet som enligt egen utsago organiserar 94 procent av alla aktiva poliser, är kritiskt.

– Det vore mycket, mycket olyckligt att återinföra Beredskapspolisen, säger Christer Palmkvist, tillförordnad förbundsordförande.

Svårigheten för allmänheten att skilja på polis och beredskapspolis, oklarheter kring våldsbefogenheter och en kort och otillräcklig utbildning framför han som skäl.

– Att avlasta poliserna med civilanställda är betydligt bättre. Partierna som vill återinföra det här ser det väl som en ”quickfix”. Men det tror inte vi på, det är bättre att locka tillbaka de 1000 poliser som slutat.

Fler poliser – ”den långsiktiga lösningen”

Att låta civilister ta över polisernas administrativa arbetsuppgifter skulle enligt Christer Palmkvist frigöra 700 årsarbetskrafter. Det skulle hjälpa på kort sikt, men på lång sikt behövs fler poliser.

– Det tar lite tid att utbilda riktiga poliser, men det är den långsiktiga lösningen på problemet.

Kan inte det här tolkas som om ni sätter polisernas lönebildning i första rummet?

– Det är klart att vi arbetar för polisernas löner, men vi ser också till vad som är bäst för landet. Vi samarbetar bra med väktare och ordningsvakter, men allmänheten måste kunna vara säker på när det är en polis de har framför sig, säger Christer Palmkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.