Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor polisanmälde Romska ungdomsförbundet 2023. Foto: SVT

Polisutredning mot Romska ungdomsförbundet i Malmö nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Polisutredningen mot Romska ungdomsförbundet gällande grovt bedrägeri har lagts ner. Enligt polisen går det inte att bevisa att någon enskild person gjorts sig skyldig till brott.

Romska ungdomsförbundet, med säte i Malmö, polisanmäldes förra året för grovt bedrägeri, efter att de inte kunde redogöra för hur statliga bidrag använts.

Utredningen är nu nerlagd, något som Radio Romano var först med att berätta. Detta trots att det enligt polisen finns tveksamheter hur de skött redovisningen.

Inte redovisat pengarna

– Det finns inget som tyder på att någon enskild person ska ha tillskansat sig pengar och vi kan inte styrka något brott gällande grovt bedrägeri, säger Jenny Westring, förundersökningsledare på polisens bedrägerisektion.

Föreningen har enligt polisen flyttat pengar till andra underföreningar och kan inte redovisa vad de använts till.

– Det förekommer absolut tveksamheter och de har inte skött sin redovisning, säger Jenny Westring.

Utredning om bokföringsbrott

Erland Kaldaras Nikolizsson, romsk företrädare i Malmö, har tidigare kommenterat att föreningen öppet visar upp sin verksamhet och förnekar att det förekommer jäv.

Romska föreningen är också anmäld för bokföringsbrott hos Ekobrottsmyndigheten. Enligt Sveriges Radio pågår den utredningen fortfarande.

Se en del av SVT Nyheter Skånes granskning av bidragen till de romska föreningarna i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erland Kaldaras Nikolizsson står nära de romska föreningarna som fått miljoner i bidrag från olika myndigheter. Men vad har pengarna används till? Här får du bakgrunden till varför föreningarna granskas om just detta. Foto: SVT, TT, Skärmdump från hemsidor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.