En död och två skadade efter gängrelaterad uppgörelse på Nörrebro i Köpenhamn på tisdagskvällen. Foto: Mikael Nilsson

Politiker vill förbjuda kriminellt gäng

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår ett gängkrig i Köpenhamn och nu vill den danska justitieministern förbjuda, Loyal to Familia, ett kriminellt gäng med 80 medlemmar i fängelse.

– Det här är det största steget vi har tagit för att komma åt de kriminella gängen, säger Søren Pape Poulsen, justitieminister, Konservative Folkeparti till Danmarks Radio, DR.

Det är första gången i dansk rättshistoria som justitiekanslern anser att det är möjligt att förbjuda en förening, Loyal to Familia, LTF med cirka 225 medlemmar varav 80 sitter i fängelse.

Tidigare försök att förbjuda gäng och så kallade ”rockergrupper” (grupper med gängnamnet på jackor, västar och tröjör, till exempel Bandidos och Hells Angels) har strandat eftersom justitiekanslern har ansett att det inte går att bevisa att gängmedlemmarnas kriminalitet har skett i föreningens namn.

– Nu menar vi att det går att bevisa att Loyal to Familia är en olaglig grupp, säger Ole Hasselgaard, rigsadvokat (justitiekansler) till DR.

Flera skjutningar på kort tid

Gängkriget har trappats upp i Köpenhamn. På tisdagen avlossades ett 20-tal skott vid åttatiden nära Mjölnerparken. En person sköts till döds. Ytterligare två personer skadades. På torsdagskvällen inträffade ytterligare en skottlossning. En man i 20-årsåldern blev skjuten i en bil i Tingbjerg. Mannen avled under fredagen. Polisen säger att han har en gängtillhörighet.

Två personer anhölls under fredagen misstänkta för vapenbrott, en av dem även för dråpförsök på Esromgade på Nørrebro 20 augusti. De ska enligt polisen har avlossat minst åtta skott mot en bil. De båda misstänka gärningsmännen har kopplingar till gäng i Köpenhamn.

Stänger MC-klubbhus

Köpenhamnspolisen uppger på twitter att de på fredagen har beslutat att stänga elva av Satudarah MC och Bandidos klubblokalerna på Själland och Lolland-Falster. De ska vara stängda i fjorton dagar.

Sveriges inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) har avböjt att kommentera danskarna förslag att göra kriminella gäng olagliga.

Loyal to Familia

LTF har beskrivits som en paraplyorganisation som samlar gäng med rötter kring Nørrebro och ytterområdena Skovlunde, Tingbjerg och Kokkedal. Medlemmar har kopplats ihop med skjutningar och knivskärningar i Köpenhamn, som bedöms handla om haschhandeln i staden. I Århus sitter för tillfället över tjugo personer fängslade för dåd kopplade till i en pågående gängkonflikt där LTF är inblandade.

Enligt DR har LTF, november 2017, avdelningar i både Malmö och Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.