SDU:s vice ordförande William Hahne och Pontus Andersson, ordförande för SDU Skåne. Foto: TT/Johanna Karlsson

SDU i Skåne stöttar partiet

Uppdaterad
Publicerad

De politiska striderna mellan SD-toppen och SDU:s ledning fördjupas. Nu tar SDU Skånes ordförande Pontus Andersson öppet ställning för partiet.

Under tisdagen stod det klart att Sverigedemokraterna kommer att utesluta de två tyngsta namnen inom ungdomsförbundet, SDU.

Vikarierande partiledaren Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof bekräftar att det pågår uteslutningsärenden mot SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand, vice ordföranden William Hahne och ytterligare ett tjugotal medlemmar.

Bara fokus på nationalismen

Konflikten bottnar i ideologiska motsättningar mellan partiet och ungdomsförbundet där flera personer i SDU:s topp anklagas för att ha avvikit från moderpartiets politiska riktning.

Nu slås ytterligare en kil in i konflikten mellan SD och dess ungdomsförbund när SDU Skånes ordförande öppet tar ställning för partiets linje.    

– Vårt idéprogram saknar en socialkonservativ sida. Man fokuserar bara på nationalismen och jag anser att det är problematiskt, säger Pontus Andersson, ordförande för SDU Skåne.

Arbetar för SD

Du tar ställning för partiets linje och går mot ditt eget ungdomsförbund. Hur går det ihop med din roll som ordförande för SDU?

– Jag gick med i SDU för att bli politiker och för att jag sympatiserar med SD:s politik. Jag arbetar för dem, säger Pontus Andersson.

”Rena Sovjet-metoder”

Gustav Kasselstrand twittrade under tisdagen att ”maktmissbruket är totalt” och William Hahne liknade partiets agerande vid ”rena Sovjet-metoder”. Men att det skulle röra sig om ett maktmissbruk från partiets sida i syfte att rensa partiet från oliktänkande håller Pontus Andersson inte med om.

– Jag skulle inte påstå det, det är fortfarande väldigt oklart vad som ligger till grund för uteslutningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.