Foto: Leif R Jansson/TT

Potatisen besprutas upp till tio gånger

Uppdaterad
Publicerad

Så gott som all potatis är numera behandlad med bekämpningsmedel innan den skördas.

Sveriges potatisodlare har ökande problem med bladmögel de senaste åren. Orsaken är varmare klimat, intensivare odling under väv där algsvampen trivs och ökad smittspridning genom sporer i jorden.

– Bladmögel drabbar fler och fler odlingar och angreppen kommer tidigare för varje år, säger Lars Elofson, informationsansvarig på branschorganisationen Svensk Potatis.

”Nästan all potatis besprutad”

En stor del av den svenska färskpotatisen odlas på Bjärehalvön.

– Tidigare var 80 procent av färskpotatisen som konsumerades före midsommar inte besprutad alls. I dag skulle jag tro att nästan all potatis är sprutad, säger Lars Elofsson, Svensk Potatis.

Sommarpotatisen besprutas tre till fyra gånger innan skörd, vinterpotatisen besprutas upp till tio gånger.

– Det är blasten man sprutar på, inte knölarna som vi äter, säger Lars Wiik, Hushållningssällskapet.

Halter i potatisen

Enligt Livsmedelsverket innehåller 23 procent av proven som tagits på potatis sedan 2012 rester av kemiska bekämpningsmedel. Av 108 prover påvisades spår av bekämpningsmedel mot bladmögel i elva prover, blastnedvissningsmedel i tolv prover och insektsbekämpningsmedel i fyra prover.

– Det är nästan vart fjärde prov som innehåller detekterbara halter men under gränsvärdena, konstaterar Petra Fohgelberg, statsinspektör på Livsmedelsverket.

I år har dock ökningen av bladmögel dämpats genom det kyliga vädret i maj. Ändå besprutas potatisen i förebyggande syfte.

– Det kan betyda stora förluster för odlarna om potatisen angrips av bladmögel. Odlarna förlorar halva skörden, säger Lars Wiik på Hushållningssällskapet.

Vill slippa besprutning

Visserligen besprutas potatisen oftare numera, men enligt odlarnas företrädare sprutar man i mindre doser än tidigare.  Förbrukningen av den verksamma substansen i bekämpningsmedel mot bladmögel har legat på ungefär samma nivå under åren 2009 – 2013, enligt Kemikalieinspektionen. Siffrorna för 2014 är inte klara än.

Odlarna hoppas slippa besprutningen helt och hållet.

– Det hade ju varit väldigt bra om det fanns potatissorter som inte mottagliga för bladmögel, men det kommer säkert att dröja ett antal år tills dess, säger Lars Elofson, informationsansvarig på Svensk Potatis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.