Prah och hans ishästar

Publicerad

Konstnären André Prah bygger hästar av träbitar han hittat på Österlens stränder. Som ett utlopp för alla sorgliga minnen hans familj upplevt under andra världskriget, börja han väcka dessa träbitar till liv i form av hästskulpturer.

De är inte vilka hästar som helst. De är sovjetiska militärhästar ur krigskorrepondenten Malapartes bok ”Kaputt”.

I romanen skildras en händelse i finska Karelen under andra världskriget där hästarna skenade ur en eldstrid och ner i en sjö, där de sedan frös till is.

Bilden av de ihjälfrusna hästarna speglade en skärva av andra världskrigets många lidanden och den tog tag i André Prahs egen historia och sorg. Den inspirerade honom till att göra ”ishästarna”.

– Plötsligt kunde sorgen växa genom fingrarna och bli till en figur, det gör att jag har ett väldigt fint vänskapsförhållande med de här djuren, säger Prah.

Ledartecknaren blev skulptör

André Prah föddes i Slovenien och kom med familjen till Sverige när han var 3 år för att fly undan kriget.

Under många år jobbade han som ledartecknare för bland annat Expressen och New York Times. Men det var när han flyttade till Hänninge utanför Höör i Skåne för 10 år sedan, som han började skulptera.

– Jag tycker att jag lekt väldigt mycket i livet, haft de roliga jobben på tidningen och sen efter tidningstiden har jag jobbat med andra saker som varit mer lekfulla och fantasifulla, säger Prah.

André Prah har gjort nästan 500 hästar så här långt men antalet är inte viktigt. Målet är en utställning, gärna i Finland, där hästarna en gång mitt i steget sägs ha frusit till is.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.