Filmaren Fredrik Gertten: ”Människor knuffas ut från städerna”

Publicerad

Malmöfilmaren Fredrik Gertten har gjort både lokala och världsomspännande dokumentärer. Nu är Fredrik Gertten aktuell med en film om den globala bostadsmarknaden.

Fredrik Gerttens senaste dokumentärfilm tar ett helheltsgrepp på den globala bostadsmarknadens förändring.

Filmen följer FN:s rapportör för bostadsfrågor, Leilani Fahra, i hennes kamp för att bostäder ska vara en mänsklig rättighet. Samtidigt undersöker man hur det kommer sig att extremt rika bolag köper och höjer priser på bostäder i städer världen över.

– Namnet Push kommer från alla de människor jag pratat med i världen som upplever att de blir utknuffade från områden de kanske växt upp, helt enkelt för att de inte har råd att bo kvar, säger Fredrik Gertten.

Filmen har världspremiär idag lördag i Köpenhamn. Därefter kommer den premiärvisas på festivalen runt om i världen. I Sverige går filmen upp på bio först i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.