Foto: Stina Stjernkvist/Johan Nilsson/TT/Arkiv

Prideflaggan stoppas i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Prideflaggan kommer att sluta hissas i Hörby kommun. Det har kommunstyrelsen beslutat.

Under kommunstyrelsen möte under måndagen tog politikerna beslut om en ny flaggpolicy, vilket Sveriges Radio Malmöhus var först att berätta om. Den innebär att inga flaggor förutom den svenska, Hörby kommuns och andra länders flaggor kommer att hissas.

– Den svenska flaggan inkluderar alla och därför är det den flaggan som ska hissas i Hörby, säger Cecilia Bladh in Zito (SD), kommunstyrelsens ordförande.

Jämförde prideflaggan med pedofili

Efter valet 2018 kritiserades kommunstyrelseledamoten Stefan Borg (SD) för att i ett facebookinlägg om prideflaggan ha gjort jämförelser med nekrofili och pedofili.

– Vi vill inte hissa flaggor som inte representerar alla i kommunen, och prideflaggan är just en sådan, säger Cecilia Bladh in Zito (SD).

Oppositionen kritisk

Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna är kritiska mot beslutet.

– Jag tror att det är ett rent ideologiskt beslut. Förra mandatperioden tog vi beslut om att hedra de minoriteter som finns i Sverige och hbtq-grupperna. Hörby har ett taskigt varumärke redan och jag tror inte att detta förbättrar det, säger Renaldo Tirone (S).

Ett liknande beslut i Sölvesborgs kommun orsakade en intensiv debatt under förra hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.