Foto: Agnes Henriksson

Privata utredningar kan bli långsiktig lösning

Publicerad

Varken ansvarig politiker eller psykologer på BUP tycker att de adhd-utredningar som Region Skåne köper av privata företag är en bra lösning. Ändå kan de bli en utväg på lång sikt, eftersom köerna fortsätter växa och det är osäkert om verksamheten får mer pengar.

– Det är en stor frustration, men jag försöker vara så öppen och ärlig som möjligt.

Gunilla Granholm är psykolog på BUP i Malmö och tvingas ofta berätta för föräldrar och barn hon träffar att väntetiden för att få en adhd-utredning kan bli så lång som 20 månader, nästan två år.

300 i kö

Misstanke om adhd är den enskilt vanligaste orsaken till att man söker sig till barn- och ungdomspsykiatrin, och köerna sväller för varje månad. I juni klarade man av att göra 100 adhd-utredningar. Under samma månad väntade 300 patienter på utredning.

De mest akuta fallen prioriteras. För många innebär den långa väntan fortsatta besvär i skolan, och det kan få konsekvenser senare i livet.

Gunilla Granholm är psykolog på BUP i Malmö Foto: Agnes Henriksson

– Att fullfölja skolan är en viktig faktor för psykisk hälsa i vuxen ålder och där ser vi att många barn faller ur skolsystemet med de här symptomen, säger Gunilla Granholm.

Kan komma pengar

Ordföranden för Region Skånes sjukvårdsnämnd Sund som ansvarar för psykiatrin, är inte heller nöjd, vare sig med väntetiderna eller de privata utredningarna.

– Vi har helt enkelt inte den organisation som behövs för att klara av denna anstormning av barn och unga som behöver utredas, säger Yvonne Augustin (S).

Den 23 oktober tas budgeten för 2018 upp i regionfullmäktige. (S) föreslår mer pengar till barn- och ungdomspsykiatrin. Men även om det blir verklighet så kommer man förmodligen att tvingas fortsätta med de privata utredningarna.

– Även om vi hade pengar är det svårt att hitta personal med kompetens för göra de här utredningarna, säger Yvonne Augustin (S).

Fakta: De privata adhd-utredningarna

Region Skåne började köpa externa utredningar under 2016.

Till och med augusti i år hade 237 barn och ungdomar i Skåne fått göra sina adhd-utredningar hos privata företag efter besök i regionens barn- och ungdomspsykiatri.

Även till de privata utredningarna är det kö. I slutet på augusti väntade 81 barn som tackat ja till en sådan utredning på att få en tid.

Varje adhd-utredning som görs utanför den egna verksamheten kostar i snitt Region Skåne 34 000 kronor.

Sammanlagt har utredningarna hittills kostat regionen över åtta miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.