Pilängskolan och Karstorpskolan i Lomma har gått ut och informerat elever och föräldrar om utpressningen. Foto: Privat

Problem med hot och utpressning på skolor i Lomma

Uppdaterad
Publicerad

Pilängskolan och Karstorpskolan i Lomma har gått ut och informerat föräldrar och elever om att det pågår hot och utpressning mot elever på skolorna. Enligt informationen har ungdomar tvingats att betala pengar och lämna ifrån sig dyra kläder annars blir de slagna.

Under de senaste dagarna har eleverna på Pilängskolan och Karstorpskolan i Lomma blivit utsatta för hot och utpressning. I ett mejl som polisen och rektorerna på Pilängskolan samt Karstorpskolan i Lomma har skickat ut, beskrivs läget som allvarligt.

Så här står det bland annat i mejlet: ”... man måste betala pengar, lämna dyra kläder eller annat föremål för att inte bli utsatta för misshandel eller annat. Anledningen är oftast påhittad. Detta är brottsligt.”

– Vi har fått information om detta genom att skolorna har berättat att deras elever känner sig hotade. Vi vill verkligen att de som har blivit utsatta anmäler så vi kan lösa problemet, säger Håkan Persson, kommunpolis i Lomma.

Tidiga insatser

Enligt Mathias Persson-Benndoff som är rektor på Pilängskolan, är det viktigt att man går ut tidigt med information för att lösa problemet.

– Det har varit elever som har blivit utsatta för detta. Vi går nu ut i ett tidigt skede för att problemet inte ska bli stort, säger han.

Polisen och rektorerna har än så länge ingen klar bild av hur ofta det sker att personer blir utpressade, men att flera elever har berättat om detta.

– Man kanske säger att det finns någon person som bor på en annan ort som kommer hit om man inte ger pengar. Polisen kommer nu utreda så vi vet exakt vad som har hänt, säger Mathias Persson-Benndoff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.