Professor Diana Karpman varnar för köttbullerullning. Foto: Lunds universitet/TT

Professor: ”Låt inte barn rulla köttbullar”

Uppdaterad
Publicerad
Diana Karpman, professor i barnmedicin uppmanar föräldrar att inte låta barn rulla köttbullar. Risken för ehecsmitta är för stor, säger hon.

En tradition för många familjer, kanske framförallt i juletid, är att rulla köttbullar. Men familjestunden kan vara förenad med livsfara om föräldrarna inte är aktsamma.

– Köttfärs kan vara smittat med ehecbakterier, som kan vara dödliga och man kan inte förvänta sig att barn hanterar sin handhygien på samma sätt som vuxna, säger Diana Karpman, professor i barnmedicin vid Lunds universitet.

I en debattartikel i Sydsvenskan skriver hon och en rad andra läkare och forskare att det inte är ovanligt att den nötfärs vi köper i vanliga livsmedelsaffärer innehåller ehecbakterier.

– Det kött vi köper är ofta smittat, säger Diana Karpman.

Helst bör små barn inte hantera köttfärsen överhuvudtaget anser hon.

– Ett litet barn kan, för att till exempel ta bort håret från ansiktet komma emot munnen eller näsan och då är blir barnet smittat om köttfärsen innehåller ehec. Enstaka bakterier räcker, säger Diana Karpman.

Antalet fall i Sverige ökar

Även om det är barnens hantering av köttfärs som uppmärksammas i debattartikeln, så betonar hon att ehecbakterien är farlig även för vuxna.

– Det såg vi i utbrottet i Tyskland för några år sedan där mer än 4000 personer drabbades, men det är en ökad risk för barn under fem år, säger hon.

Antalet ehecsmittade i Sverige ökar.  Varje år smittas 300-500 personer i Sverige av ehec. De flesta i mellan- och sydsverige och merparten är barn under 5 år. Smittan kan leda till njursvikt och i värsta fall döden. Så sker i ca 15 procent av fallen.

Ost, kött, smörgåspålägg och förorenat vatten är andra smittkällor men farligast är färsen.

– Den största källan till ehec är faktiskt nötfärs, framförallt för att köttet kommer från så många olika håll, säger professor Diana Karpman.

Farligare än rå kyckling

Jämfört med rå kyckling, som många lärt sig att vara aktsam med, är köttfärsen mycket farligare.

– Av kyckling får du i regel bara maginfluensa eller diarré.

Ehec, som är en kolibakterie, finns urspungligen i jord eller vatten. När korna får i sig bakterien smittas deras kött.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer