Ett dokumentärfilmsteam har tagit sig till Viken. De träffar bybor och politiker. Och anledningen är invånarnas starka protester mot kommunens planer av ett nytt centrum med sexvåningshus vilka för alltid förändrar den gamla fiskebyns skyline.
– Vi vänder oss mot förtätningen och höjden, säger Tuve Nilsson från Vikens kultur- och byaförening.
Det är ett förslag till detaljplan som ligger ute, där det framgår att kommunen vill bygga hus som är upp till sex våningar höga på den så kallade ”Potatisåkern”.
– Det skulle ge bebyggelsen karaktären av ett förort och inte en fiskeby och landsortsamhälle, säger Tuve Nilsson.
Massiva protester
Protesterna har varit massiva. Tills för en vecka sedan kunde allmänheten lämna in synpunkter på det förslag som ligger. Bland annat har en protestlista med över 2000 namn kommit in till kommunen.
År 2008 slog kommunen fast i en fördjupad översiktsplan att ”Vikens by- och fiskelägeskänsla är viktig att behålla”. Men tre år senare gör kommunen ett nytt planprogram för södra Viken där den öppnar för högre hus. Det är detta planprogram som förargat Vikenborna.
Varför kommunen ändrade sig, från två till sex våningar, vet inte Tuve Nilsson:
– Men jag skulle nog tro att exploatören har legat på för att få en ändring i planen för att få ut så mycket som möjligt, säger han.
För ett antal år sedan köpte Skarne Development AB, med Vikenbon Tomas Ek som VD, marken. Och enligt Péter Kovács (M), kommunalråd i Höganäs, är motivet till den höga höjden på husen rent ekonomiskt – höga hus möjligör en utökad samhällsservice i Viken.
Politiker misstänks för jäv
Det finns dock en del frågetecken kring hanteringen av planprogrammet. Den politiker som enligt källor till SVT har drivit frågan hårt att öppna upp för sex våningar, byggnadsnämndens ordförande Gustaf Wingårdh (M) bor sedan länge granne och är god vän med exploatören Tomas Ek. Detta har Vikenborna uppmärksammat, och nu agerar Péter Kovác.
– Det är på gränsen för vad som skulle kunna betraktas som jäv, och därför har jag rekommenderat honom att inte vara med i framtida beslutsfattning, säger han.
Den 27 november ska moderaterna och övriga allianspartier i majoriteten besluta hur de tillsammans ska gå vidare. Men ärendet kommer avgöras först nästa år i fullmäktige då alla synpunkter kommit in, och då ärendet gått igenom ännu ett samråd under våren.