Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik af Klinteberg, Erik Löfquist, Emma-Karin Rehnman, Max Rosenbäck och David Ohlin protesterar mot begränsningar av gatumusiken genom att spela musik på torget. Foto: Otto Johansson/SVT

De kämpar för gatumusiken i Lund: ”Musik ska inte begränsas”

Publicerad

Från så gott som fritt fram till högst tre timmar per dag, inga förstärkare och max två personer. Så ser förslaget för begränsningar i gatumusiken på vissa platser i Lund ut.

– Begränsar man möjligheterna för gatumusiken så begränsar man möjligheterna för att ha ett öppet kulturliv i staden. När man börjar förbjuda musik som politiker får man ta ett steg tillbaka och fundera på vilket samhälle det är man försöker bygga, säger Emma-Karin Rehnman.

Som en del av orkestern David Ohlins Snapshanar protesterar hon mot inskränkningarna i gatumusiken på Knut den Stores torg, Klostergatan och Lilla Fiskaregatan i centrala Lund.

Enligt ett beslut från miljönämnden kommer det efter 1 maj i år enbart vara tillåtet att musicera mellan klockan 11-14 med max två personer i orkestern och inga förstärkare på dessa platser.

Klagomål från företagare

– Vi har fått in klagomål från företag, näringsidkare och boende att det har varit störande, säger Johanna Rosén (KD), vice ordförande i miljönämnden.

Beslutet ska ännu godkännas av kommunfullmäktige för att det ska träda i kraft den 1 maj.

– Musik ska inte begränsas så vi hoppas att kommunfullmäktige ska tänka om och inte godkänna det här förslaget, säger Emma-Karin Rehnman som också startat en namninsamling i protest.

Beslut tas i april

Miljönämnden var enig kring begränsningarna på Knut den Stores torg även om en del partier tyckte att det var onödigt att begränsa även Klostergatan och Lilla Fiskaregatan. En möjlighet att söka dispens finns även med i de nya föreskrifterna miljönämnden antagit.

– Det här är inget generellt förbud utan det är restriktioner som gäller vissa platser. Sen är det fritt fram i övriga platser i Lund, säger Johanna Rosén.

Kommunfullmäktige väntas ta slutgiltigt beslut kring de nya föreskrifterna den 27 april.

”I syfte att minimera uppkomsten av olägenhet för människors hälsa föreslås utövandet endast få ske mellan kl. 11.00 – 14.00 dagligen och under förutsättning att ljudförstärkare/högtalare inte används i samband med utövandet av musiken. Utövandet av gatumusiken får inte ske i grupper om fler än två personer.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.