Foto: Johan Dernelius/SVT

Protesterar med kvarlämnade skor mot utvisningar till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några dagar tillbaka pågår det en nationell protestaktion mot utvisningen av ett antal afghanska asylsökande. På ett 20-tal orter i landet och i sju skånska städer; Malmö, Lund, Höganäs, Kristianstad, Skivarp, Skurup och Hörby, har nätverket ”NU ÄR DET NOG!”, samlat och ställt ut skor i protest mot utvisningarna.

Vad vill ni uttrycka med skorna?

– Vi vill uttrycka sorg och besvikelse över hur man har hanterat den stora gruppen ensamkommande afghanska flyktingar som kommit till Sverige de senaste åren. Utvisningarna måste stoppas eftersom det pågår ett krig i Afghanistan sedan fyrtio år tillbaka. Flera stora organisationer, bland annat Amnesty International, anser att det inte finns några säkra områden i Afghanistan. Trots det fortsätter Migrationsverket sina tvångsdeportationer till landet, säger Eva-Märta Granqvist, en av grundarna till nätverket ”NU ÄR DET NOG!”, till SVT Nyheter Skåne.

På många av skorna står det ett personligt meddelande. Foto: Johan Dernelius/SVT

Inga tvångsutvisningar

Stämmer det att 80 afghanska asylsökande ska utvisas idag från Sverige?

”Migrationsverket har ingen planerad verkställighet med så många personer. När det gäller större verkställigheter brukar det vara frågan om personer som inte lämnar landet självmant och då är det Polismyndigheten som ansvarar för dessa”, skriver Pierre Karatzian, på Migrationsverkets presstjänst, i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

SVT Nyheter Skåne har sökt Polismyndigheten för en kommentar, som svarar att de inte kommenterar eventuella kommande verkställighetsresor och inte heller pågående eller operativ verksamhet.

De kvarlämnade skorna ska uttrycka sorg och besvikelse över hur Sverige hanterat de ensamkommande afghanska flyktingarna, enligt nätverket ”NU ÄR DET NOG!”. Foto: Firas Razak/SVT

Från fall till fall

Migrationsverket bedömer att säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig men att den varierar inom och mellan olika provinser.

”Konflikten har dock inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land ska få stanna. Migrationsverket bedömer inte att situationen där är så allvarlig att det omfattar alla som kommer därifrån, det är en individuell bedömning som görs i det enskilda fallet.”, skriver Migrationsverkets presstalesperson Pierre Karatzian.

Skoprotest till torsdag

Skomanifestationen pågår till och med den 12 september och är arrangerad av det nationella nätverket ”NU ÄR DET NOG!”, som utgörs av lokala grupper som arbetar för afghanska flyktingars rättigheter i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.