Rätten slår fast att patienten haft särskilda svårigheter att värja sin sexuella integritet. Foto: SVT

Psykolog dömd för sexualbrott mot patient

Uppdaterad
Publicerad

Matilda hade svåra traumatiska händelser med sig i bagaget, vilket också gjorde extra utsatt för psykologens sexuella närmanden. Det konstaterar domstolen som dömde mannen för att sexuellt ha utnyttjat en person i beroendeställning.

Allt Matilda hade svårt att sätta sexuella gränser och led av självdestruktivt beteende framgick av journaler och samtal som psykologen hade med henne, när han skulle utreda hennes behandling.

I domen går det att läsa att Matilda ”var allvarligt traumatiserad av svåra upplevelser tidigare i sitt liv” och att hon ”haft särskilda svårigheter att värja sin sexuella integritet”. Rätten skrev också att psykologen ”insett och i praktiken utnyttjat dessa svårigheter”.

Under rättegången medgav psykologen att han haft en opassande relation till Matilda men nekade helt till att det skulle ha gått längre än till kyssar.

Tingsrätten valde istället att tro på Matilda, och dömde mannen till skyddstillsyn och böter.

Fick sluta på behandlingshemmet

Det var för tre år sedan som psykologen arbetade på det behandlingshem i Skåne som Matilda placerades på. När det kom fram vad mannen hade gjort mot fick han sluta och en polisanmälan gjordes.

I början var psykologen misstänkt för sexuellt utnyttjande av både Matilda och en annan flicka på boendet.

I den andra flickans fall kunde polisen inte styrka brott och lade ner utredningen.

Fick en akut krisreaktion

Händelserna påverkade Matilda hårt och när allt uppdagades fick hon en akut krisreaktion. Först tre år efter händelserna kom åtalet och domen mot psykologen.

För Matilda hade den fällande domen stor betydelse.

– Befinner man sig i beroendeställning till någon så är det jättesvårt att säga nej, och det handlar inte om att man är svag som person eller att man har gjort någonting fel. Det är bara väldigt väldigt svårt.

SVT har sökt psykologen flera gånger utan att lyckas.

LÄS MER: Matidla blev sexuellt utnyttjad av sin psykolog

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.