Psykpatienter plågas av personalen

Publicerad

Patienterna inom den psykiatriska vården i Malmö och Lund utsätts för våld, hot och bältas slentrianmässigt fast visar en granskning.

Det är tidningen Sydsvenskan som har granskat en rapport om arbetsmiljön inom psykiatrin.

Skötare vittnar om hur personalen provocerar fram reaktioner hos de intagna när de får tråkigt, som förevändning för att brotta ned dem.

Tidningen har tagit del av medarbetarrapporter som varnar för betydande risker för patientsäkerheten, och för att personalens engagemang för sitt arbete är ”alarmerande lågt”.

Personalen vägrar följa läkares ordination

Enligt en överläkare lyder inte personalen instruktionerna.

– Vi ordinerar behandlingar, men personalen följer inte det vi har sagt. De bryr sig inte om det, säger han till tidningen.

Tidningen har pratat med en 55-årig kvinna som sökte hjälp när hon genomgick en livskris efter sin mans självmord. Hon ville komma i kontakt med en psykolog, men säger att hon i stället spändes fast med bälten i flera timmar innan hon släpptes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer