Räddningsskola kan läggas ner

Publicerad

Myndigheten för samhällskydd och beredskap måste spara 35 miljoner på två år, och tusentals utbildningsplatser riskerar nu att flyttas från Revinge by till Sandö i Ångermanland.

I Revinge by utbildas varje år tusentals personer från bland annat länsstyrelser och brandstationer, i allt från krisberedskap till rökdykning. När regeringen nu minskar anslagen med 35 miljoner, kan myndigheten för samhällskydd och beredskap bli tvungna att lägga ner ett av de två utbildningssätena i landet. Trots sparkraven vill ansvariga på Revinge by, tona ned hotet om nedläggning.

– Utredningen är inte alls så långt gången, så att det är ju att föregripa och att dra väldigt långa slutsatser, säger Carolina Rytterkull, tillfördnad chef på myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) i Revinge by. 

Du verkar inte orolig över att utblidningen kan försvinna?

– Nej, för jag vet att vi gör jättebra saker.

SVT har under dagen sökt generaldriektör Helena Lindberg på myndigheten för samhällskydd och beredskap, men hon har avböjt att kommentera. En utredning pågår just nu kring var i landet miljonerna ska sparas in. En ansvarig har bekräftat för SVT att sparkraven kommer att drabba någon av utbildningsorterna.

Hur skulle det kännas om utbildningen i Revinge by läggs ned?

– Det får vi ta då, säger Carolina  Rytterkull.

Från facklig håll är man desto oroligare:

– Vi tycker att det är en jobbig situation vi befinner oss i, Det är två skolor som de håller på att utreda, och vi känner väl egentligen att MSB har behov av båda, säger Annika Malmqvist, facklig representnat för statsanställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer